גילוף מודלים משעווה – על טכניקה ייחודית
- Uranit Bar Nes
- 3 בספט׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 26 בפבר׳ 2024
אחת הטכניקות המעניינות בצורפות, היא גילוף מודלים משעווה, שיטה שבעזרתה ניתן ליצור צורות ועיצובים, שקשה עד בלתי אפשרי להגיע אליהם בעזרת הצורפות הקלאסית. אם הצורפות הקלאסית עוסקת רק במתכת שהיא חומר קשה, שממנו יוצרים את כל חלקי התכשיט – אז בגילוף אנחנו משתמשים בשעווה, שהיא חומר רך. השעווה מאפשרת ליצור תכשיטים עם קווים מעוגלים, מפותלים, אמורפים ומורכבים; ולהכין אובייקטים עם נפח וטקסטורות מעניינות. במאמר זה אסביר מעט על גילוף מודלים בשעווה ועל הידע שנדרש על מנת להגיע לתכשיט השלם.

על תהליך הגילוף בשעווה
השעווה מגיעה בגוש שממנו בעזרת פצירות, כַּרְסוֹמים וסכינים קטנים, גורעים מהחומר בתהליך פיסולי, וחושפים את הצורה הרצויה מתוכו.
בשלב הבא יש לשייף ולהחליק את המודל, ואם רוצים, ליצור עליו טקסטורות מעניינות. כדוגמה למרקם שניתן ליצור, אני יכולה לספר על אטב דמוי עץ, שהכנתי בלימודיי בשנקר. לאחר שגילפתי אותו בשעווה, לקחתי סיכה ויצרתי קווים וחריצים כפי שיש באטבי עץ ישנים. בחרתי שהיציקה תעשה בפליז, ומה שהתקבל נראה כל כך אמיתי, שאנשים נגעו באטב כי לא האמינו שהוא אכן עשוי ממתכת. ואכן האפשרויות רבות והשעווה מאפשרת לכולנו להיות יצירתיים מאוד.

לאחר מכן מסירים את השעווה מהצד הפנימי, זה שאינו נראה לעין, כשהמטרה היא ליצור גוף חלול שעוביו אינו עולה על מילימטר אחד. ריקון המודל מבפנים ויצירת הגוף החלול, אינו פשוט ודורש עבודה עדינה ומיומנות.
לאחר סיום כל שלבי העבודה על המודל, הוא נשלח ליצקן, שמכין תבנית גבס שבתוכה המודל. את הגבס היצקן מכניס לתנור ולאחר שהשעווה נמסה ונעלמת, נשארת תבנית מגבס שלתוכה הוא יוצק את המתכת שנבחרה. בתום היציקה, התכשיט חוזר אלייך לשלב הגימור שבו את תפצרי, תשייפי, ולבסוף תבצעי את שלב הפוליש, שכולל ליטוש וההברקה. רק לאחר שלב זה, התכשיט מוכן.
המודל שתצרי יכול להיות התכשיט עצמו או חלק מתוך תכשיט שלם, כמו חוליה בשרשרת או בצמיד. אם תרצי לשכפל את התכשיט או את החלק, תוכלי להביא ליצקן את המודל שיצרת כדי שיכין ממנו תבנית מגומי. התבנית תאפשר לך לשכפל את הצורה באופן מדויק כמה פעמים שתרצי, מבלי להתחיל את כל התהליך מהתחלה.
האם גילוף מודלים משעווה מחייב ללמוד צורפות?
בסטודיו שלי ניתן ללמוד גילוף מודלים משעווה רק כחלק מלימודי הצורפות ורק לאחר שרכשת ידע בסיסי בצורפות. הסיבה לכך פשוטה, לאחר שהיציקה חוזרת מהיצקן תגיעי לשלב עיבוד היצירה, שזו עבודת הצורפות. רק אם למדת לפצור, לשייף, להלחים ולעשות פוליש – שזו אמנות כשלעצמה, תדעי לעבד נכון את התכשיט ולסיים אותו.
ובפינת התלמידה המוכשרת, אני רוצה לספר על אוראל אגוז שלומדת אצלי בסטודיו כחמש שנים ונהנית להשתמש בטכניקת גילוף מודלים משעווה. אוראל מנצלת היטב את התכונות של השעווה, ויצרה בעזרתה טבעת בעלת צורה אמורפית דמויית גל, טבעת אחרת בצורת פרפר מרהיב וקולקציה של לבבות.

אני מזמינה אותך להתרשם מעוד יצירות של תלמידות וכתמיד להתקשר, לשאול ולקבל פרטים נוספים.
Comments